Groene kaart

Zomer, dat betekent dat veel mensen weer in de auto stappen om lekker op vakantie te gaan. Met de groene kaart kan u aantonen dat de auto minimaal WA is verzekerd en heeft u belangrijke informatie bij de hand, zoals het nummer van de alarmcentrale. Maar moet die groene kaart verplicht mee?
 
In welke landen is een groene kaart niet verplicht?
  • Binnen de EU
  • Andorra
  • Liechtenstein
  • IJsland
  • Noorwegen
  • Zwitserland
In deze landen controleert de politie eventueel aan de hand van het kenteken of de auto is verzekerd. De groene kaart is dus niet verplicht, maar … wel handig. In geval van nood heeft u alle belangrijke gegevens bij de hand.
 
In welke landen is een groene kaart verplicht?
Voor alle andere landen die op de groene kaart zijn vermeld, geldt wel de verplichting om deze te kunnen tonen. Het moet ook echt een papieren versie zijn. De digitale versie wordt in deze landen niet geaccepteerd.
 
Moet de groene kaart wel “groen” zijn?
Alleen in de landen waar een groene kaart verplicht is moet hij groen zijn. In de landen waar een groene kaart niet verplicht is, is een (zwart/wit) kopie voldoende en handig om bij u te hebben.
 
Is een groene kaart nodig voor de caravan?
Als de caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg en gaat u naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje, dan heeft u een aparte groene kaart nodig. Deze aparte groene kaart wordt afgegeven door de verzekeraar van de auto die de caravan of aanhanger trekt.
 
   « Artikelen overzicht